Kleuterturnen

Het kleuterturnen is opgedeeld per leeftijdsgroep en niet per niveau. Er zijn 3 leeftijdsgroepen; (3-jarigen, 4-jarigen en 5-jarigen). De kleutergroepen zijn gemengde groepen (meisjes en jongens samen). De jongste kleuters dienen 3 jaar te zijn of 3 jaar te worden in het jaar van de start van het turnjaar.  Dus voor 2019 zijn dit alle kleuters geboren in 2016.

Toestelturnen

De recreatieve basisgroepen zijn gericht op alle toestellen en zijn opgedeeld per niveau en niet per leeftijdsgroep. Nieuwe leden worden voor aanvang van het turnjaar getest om te bepalen in welk niveau ze kunnen starten. Bij de huidige leden is er een permanente evaluatie.

Jongensturnen

Vanaf het seizoen 2019-2020 hebben we de jongens vanaf niveau wit-pro samen gebracht in een jongensgroep. De eerste week trainen alle jongens samen en nadien zal er een opsplitsing in 2 groepen komen op basis van het niveau en leeftijd. De beide jongensgroepen zullen op dezelfde dag trainen.

In deze groepen bieden we verder basisgymnastiek op volgende toestellen aan: grond – herenbrug – rekstok – herenbrug – ringen – paard met bogen – Pegasus – plint – minitrampoline en maxitrampoline. Hier verwerven de kinderen, naast het verder ontplooien van hun motorische competenties, ook verschillende gymnastiekbewegingen aangepast aan de leeftijd. Niet alle toestellen worden bij alle groepen gebruikt. Bij de recreagym gaat de aandacht meer naar het trainen van specifieke vaardigheden, de vooropgestelde doelen per groep zijn gebaseerd op de ‘gym stars’, een instrument van de GymFed.

 

Tumbling en Trampoline recreatief

Deze groepen zijn gericht op tumbling en trampoline. De gymnasten blijven recreatief aan de slag en hebben reeds heel wat basisvaardigheden verworven die aangeleerd werden in de ‘kleur groepen’. Voor het instapniveau (poema) zijn bepaalde basisvaardigheden noodzakelijk.

Onze groepen bestaan uit volgende dieren: poema, poema-pro, panter en lynx.

Beloftevolle jongeren

Hier wordt aan jong turntalent (jongens en meisjes) een kans geboden om intensiever te werken aan lenigheid, kracht en techniek om zo sneller een overstap te kunnen maken naar competitie acro of tumbling. Men kan niet op eigen initiatief voor deze groep inschrijven, m.a.w. er gebeurt een selectie. Deze groep traint 2x per week ter voorbereiding op het intensief trainen (minstens 3x per week) bij een competitiegroep.

Toestelturnen competitie

Naast de recreatieve basisgroepen zijn we in 2019 ook gestart met een competitiegroep Toestelturnen meisjes. Er worden strenge selectienormen gehanteerd voor deze groep.

Acro competitie

Voor deze discipline is een stevige basis turnvaardigheid vereist. Acrogym is een dynamische spectaculaire gymnastiekdiscipline voor jongens en meisjes. Indrukwekkende piramides en salto’s worden afgewisseld met dans en grondoefeningen. Aangezien er gewerkt wordt in een vast team van 2 à 3 gymnasten speelt wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking tussen de partners een belangrijke rol. Daarnaast moet de gymnast ook over de nodige lenigheid, kracht en afwerking
beschikken. Er worden strenge selectienormen gehanteerd.

Tumbling competitie

Bij tumbling springen de gymnasten sprongenreeksen op een lange, verende baan. In een flitsend tempo volgen flik-flaks, rondats, salto's enz. elkaar op. Er wordt getraind op lenigheid, kracht en sprongtechniek.Er worden strenge selectienormen gehanteerd.